Kaakstand correcties

Chirurgische kaakstand correcties

Wanneer u onder behandeling bent bij een orthodontist is het niet altijd mogelijk een gewenst resultaat te krijgen met alleen een beugelbehandeling. In die gevallen kan een MKA-chirurg een kaakstandcorrectie uitvoeren (orthognatische chirurgie). Dat is een methode om een afwijkende stand of vorm van de onder-, bovenkaak en/of kin met een operatie te corrigeren. Er wordt optimaal evenwicht nagestreefd tussen de functie van de kaakgewrichten en de kauwspieren, de occlusie, en het uiterlijk van gezicht, gebit en glimlach. Occlusie is de manier waarop de tanden en kiezen op elkaar passen.

In alle gevallen start u met een beugelbehandeling (vaste beugel). Voordat de operatie wordt uitgevoerd vindt uitgebreid onderzoek plaats en wordt in overleg met u en uw orthodontist gekozen voor operatie van de onderkaak, de bovenkaak, de kin of een combinatie. De operatie vindt plaats in narcose. Hierna zal u nog enige tijd met de vaste beugel worden behandeld totdat het gewenste resultaat bereikt is.

Uitgebreide informatie leest u in onze folder kaakcorrectie.

Correctie van de bovenkaak

Wanneer in de bovenkaak sprake is van onderontwikkeling of scheefstand kan dit worden gecorrigeerd. In algehele narcose wordt de bovenkaak losgemaakt en verplaatst naar de gewenste positie. De planning tevoren gebeurt vaak op basis van een digitale 3D-analyse.

De operatie vindt plaats via de mond zodat geen littekens zichtbaar zijn. Vaak wordt deze ingreep gecombineerd met een correctie van de onderkaak.

Correctie van de onderkaak

Indien de onderkaak te klein of te groot is, of indien er sprake is van scheefstand kan dit worden gecorrigeerd. In algehele narcose worden aan beide zijden ter hoogte van de kaakhoek botsneden gemaakt om vervolgens een deel van de kaak te verplaatsen. Vervolgens wordt deze vastgezet in de juiste positie. Ook deze operatie wordt uitgevoerd via de mond. Er zijn geen littekens zichtbaar.

Ook kan een gecombineerde operatie van de boven- en onderkaak plaatsvinden om een optimaal resultaat te kunnen behalen. Dit wordt ook wel een bimaxillaire ingreep of een maxillomandibulaire ingreep genoemd

Correctie van de kin

Bij asymmetrie of een terugliggende kin kan door middel van het verplaatsen van de kin of een correctie van het kinbot de kinpunt in de gewenste positie worden gebracht. Dergelijke ingrepen vinden plaats in algehele narcose, waarbij het litteken aan de binnenzijde van de onderlip is gelegen. Een kin correctie vindt meestal plaats in combinatie met een correctie van de onderkaak.

Verbreding van de bovenkaak

Soms is de bovenkaak te smal in vergelijking met de onderkaak. Bij kinderen is het meestal mogelijk om dit te verbreden met behulp van een beugelbehandeling. Bij (jong-)volwassenen lukt dat vaak niet meer omdat het kaakbot te zeer verbeend is. Bij deze groep kan de bovenkaak verbreed worden door deze op een aantal plaatsen te verzwakken door middel van botsneden. Deze behandeling wordt uitgevoerd in algehele narcose.  Met een speciale beugel wordt de bovenkaak daarna langzaam breder gemaakt. Deze techniek wordt distractie genoemd.

Overige ingrepen in combinatie met een beugelbehandeling

Botankers worden gebruikt als ondersteuning bij de beugelhandeling.

Een botanker is een titanium plaatje met een haakje dat met twee of drie schroeven wordt bevestigd aan de boven- of onderkaak. Aan het haakje kan de orthodontist een elastiek, draad of veer vastmaken en deze verbinden met de beugel om kracht uit te oefenen op de tanden of kiezen. De botankers zijn vanaf de buitenkant niet te zien. Het plaatsen van botankers gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.

Vrijleggen van een gebitselement

Een tand of kies breekt niet altijd vanzelf door. Met een kleine operatie wordt de belemmering weggenomen en kan het gebitselement alsnog naar de juiste plaats geleid worden met een beugel. Soms wordt een slotje (bracket) met een kettinkje eraan op de tand vastgeplakt. In dat geval kan de orthodontist aan dat kettinkje trekken met de beugel.

Vergoeding

Bovenstaande behandelingen worden alleen in specifieke gevallen vergoed vanuit de basiszorg. Er zijn hiervoor richtlijnen opgesteld door de verzekeraars. Indien de orthodontist en MKA-chirurg van mening zijn dat u hiervoor in aanmerking komt zal een machtiging aangevraagd worden zodat de ingreep en eventueel ook de beugelbehandeling uit de basisverzekering worden vergoed. Vrijleggen wordt tot op heden altijd vergoed vanuit de basiszorg.

Patientfolder Kaakcorrectie

Patientfolder ‘Ingreep in de mond’

Zachte dieet na een osteotomie

Maak een afspraak

Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met de betreffende locatie of ONLINE via mijnnijsmellinghe. Wij werken op twee locaties: in Drachten en in “De Donger” te Dokkum.

Drachten

Ziekenhuis Nij Smellinghe
Compagnonsplein 1
9202 NN Drachten

Route 1 begane grond
Telefoonnummer:
0512 588 802
, keuze 1

Dokkum

Gebouw “De Donger
Birdaarderstraatweg 72B
9101 DC Dokkum

Tweede etage
Telefoonnummer:
0512 588 802,
 keuze 2