Chirurgische tandheelkunde
Behandelingen > Chirurgische tandheelkunde
Soms moeten er tandheelkundige behandelingen uitgevoerd worden met een chirurgisch karakter. Veel tandartsen voelen zich hiertoe niet voldoende opgeleid en zullen patiënten dan verwijzen naar de kaakchirurg. Hierbij kunt u denken aan het verwijderen van moeilijk gelegen verstandskiezen, afgebroken kiezen of wortelresten, aan het uitvoeren van wortelpuntbehandelingen of aan het verwijderen van ontstekingen en cystes. Deze behandelingen worden over het algemeen met plaatselijke verdoving uitgevoerd.
Verstandskiezen
Verstandskiezen komen door rond de leeftijd waarop men geacht wordt verstandig te zijn: 18 jaar. Het heeft dus niets te maken met ver staand. Verstandskiezen kunnen soms klachten veroorzaken, vooral in de onderkaak. Bij klachten moeten ze verwijderd worden. In veel gevallen worden verstandskiezen echter preventief verwijderd om te voorkomen dat ontstekingen ontstaan of gaatjes in de andere kiezen. In het algemeen worden patiënten naar de kaakchirurg doorverwezen voor het verwijderen van de verstandskiezen. Zie voor meer informatie de folder van de NVMKA.
![](https://mkanijsmellinghe.nl/wp-content/uploads/2024/07/12_geretineerde-48-1024x582.webp)
![](https://mkanijsmellinghe.nl/wp-content/uploads/2024/07/10_wortelpuntbehandeling-1024x621.webp)
Wortelpuntbehandeling
Zelfs nadat een tand of kies een wortelkanaalbehandeling heeft gehad, kan soms toch een ontsteking aan de wortelpunt ontstaan. Soms is het mogelijk de wortelkanaalbehandeling opnieuw te (laten) doen. In sommige gevallen kan een wortelpuntbehandeling (apexresectie) de oplossing bieden. Onder lokale verdoving wordt de ontsteking en de punt van de wortel verwijderd waarna een vulling in de wortelpunt wordt aangebracht. Het wondje wordt nadien gesloten met oplosbare hechtingen.
Verwijderen van een tand, kies of wortelrest
Het verwijderen van een tand of kies is nooit leuk, maar soms is het toch nodig. Kaakchirurgen zijn hierin zeer ervaren en zullen deze behandeling in het algemeen vlot uitvoeren. Een eventueel kunstgebit of andere prothese zal, indien mogelijk, meteen worden geplaatst zodat anderen niet hoeven te zien wat er met u is gebeurd. Soms is het verstandiger om wondjes eerst te laten genezen voordat de tandarts eventueel verder kan.
Antrumperforatie (open verbinding naar de kaakbijholte)
Na het trekken van een kies in de bovenkaak ontstaat soms een open verbinding van de mond naar de neusbijholte: een antrumperforatie. De kaakchirurg zal deze verbinding voor u sluiten zodat problemen op termijn, bijvoorbeeld een neusbijholteontstekingen, worden voorkomen. Deze behandeling vindt bij voorkeur binnen 48 uur na het trekken van de kies plaats maar zal in het algemeen aansluitend plaatsvinden.